Kada početnik treba obezbediti materijal za nokte

Materijal za nokte u koji spadaju gelovi, boje, prirpremne tečnosti, baze, turpije, instrumeniti, aparati, nameštaj i jos dosta toga, početnik treba obezbediti odmah nakon završene bazne obuke za nokte, kako bi nastavio sa primenjvanjem svega onoga što je naučio na obuci. Od velikog je značaja je da se materijal za nokte pribavi dok je znanje još sveže, kako bi u što kraćem roku krenuli samostalno raditi i započeli svoju profesionalnu karijeru. Pomoć i uputstva oko nabavke materijala za nokte potrebnog polaznicima, dobijate od edukator kod koga ste pohađali obuku, jer je odabir i upotreba kvalitetnog i pouzdanog materijala takođe bitan faktor, koliko i dobra bazna obuka za nokte. Kod edukatora koji sarađuju sa nekim brendom, jedan mali deo materijala za nokte je najčešće obezbeđen i spada u cenu obuke. 

U našoj zemlji posluje veliki broj kvalitetnih inostranih i domaćih brendova koji prodaju materijal i opremu za nokte i kozmetičke salone, ali nema puno onih koji nude kompletan asortiman proizvoda za opremanje salona. Tako da ćete nabavku materijala za nokte i opremanje salona potražiti kod nekoliko različitih firmi.

Koji je najbolji materijal za nokte za početnike

Materijal za nokte koji je potreban početnicima je isti onaj profesionalni materijal koji koriste iskusni nail tehničari. Zabluda je da postoji nekakav poseban materijal za nokte za početnike. Jedina razlika je što početnik ne mora imati 6 – 7 pari makazica za zanoktice, 10 – 15 komada četkica za prašinu ili 20 – 30 komada nastavaka za aparatni manikir, 200 turpija ili 300 boja gel lakova i još pregršt stvari koje je neophodno imati u većem broju u salonu kada započne profesionalnu karijeru. Početniku je od svega toga potrebno po 1, 2 ili 3 komada, a kada krene u rad sa klijentima, tada nabavlja dodatne instrumente, gelove, boje i sve što je neophodno da jedan profesionalan nail salon poseduje kako bi usluga koju pružate bila po najvišim standardima.

Šta je od materijala za nokte potrebno početnicima

Kao što sam navela u prethodnom delu teksta, materijal za nokte koji je potreban početnicima se ne razlikuje od materijala koji koriste profesionalci. Jedina razlika je u količini materijala za nokte koji će u startu kupiti.

Trenutne cene materijala za nokte za 2024. godinu

 • Gurač zanoktica metalni ili drveni –  500 – 1000 RSD
 • Makazice za zanoktice – 1 kom. – 2000 – 3000 RSD
 • Dijamantski nastavci za aparatni manikir (Plamen, kap, kuglica, cilindar) – 1kom. – 500 – 800 RSD
 • Nastavci za skidanje materijala (Keramički – Karbidni) – 1kom. – 1500 – 2000 RSD
 • Makazice za ukrajanje šablona – 1kom. – 1900 – 2200 RSD
 • Turpije za nokte ( Granulacija 180 i 150) – 1 kom. – 150 – 300 RSD
 • Buffer turpija ili blok turpija (Sundjerasta turpija za poliranje) – 1 kom.  – 200 – 300 RSD
 • Pripremna tečnost 1. Dehidrator (Nail prep) – 1 kom. –  500 – 700 RSD
 • Pripremna tečnost 2. Kiselinski primer (Acid primer) – 1 kom. – 500 – 700 RSD
 • Pripremna tečnost 3. Beskiselinski primer (Acid free primer) 1 kom. –  500 – 700 RSD
 • Fixator gela ili etil alkohol od 70% ili 96% – 100 – 1500 RSD
 • Dezinfekciona sredstva za čišćenje i dezinfekciju pribora, opreme i površina u salonu – 150 – 1000 RSD 
 • Dezinfekciona sredstva za ruke – 250 – 1000 RSD
 • Nitrilne rukavice – 100 kom. – 1000 – 2000 RSD
 • Maske za zaštitu od prašine N95 – 500 – 1000 RSD
 • Baza za nokte (15ml, ili 30ml) – 1 kom. 1600 – 3000 RSD
 • Šabloni za izlivanje noktiju (300 – 500 kom., zavisno od proizvođača) 2000 – 6000 RSD
 • Stega za pinčovanje – 400 – 1500 RSD
 • Četkica za gel (br. 4 ili br. 6) – 1kom. –  600 – 3000 RSD
 • Kosa četkica za french – 1kom. –  900 – 2000 RSD
 • Tanka četkica za crtanje i za french – 1kom. – 700 – 1500 RSD
 • Četkica za prašinu – 1 kom. 150 – 500 RSD
 • Mala četkica za prašinu za aparatni manikir – 1kom. 50 – 100 RSD
 • Gradivni gel (15g, 30g ili 50g)  – 1500 – 5000 RSD
 • Beli gel za french (5ml ili 15ml) – 1200 – 2500 RSD
 • Gel lakovi u boji – 1kom. –  800 – 2000 RSD
 • Završni top gel (završni sjaj – 15ml – 30ml) – 1kom. – 1500 – 3000 RSD
 • UV lampa za polimerizaciju gelova – 8000 – 20000 RSD
 • Električna turpija (brusilica ili freza) –  24500 – 35000 RSD
 • Aspirator za prašinu – 17400 – 100000
 • Sterilizator – 25000 – 60000 RSD
 • Sterilizacione kese (Kraft kese) – 100 kom. – 1000 – 2000 RSD
 • Radna stona lampa – 2000 – 4000 RSD
 • Sto za manikir – 8000 – 60000 RSD
 • Stolica za klijenta – 5000 – 10000 RSD
 • Profesionalna radna stolica za nail tehničara – 11000 -18000 RSD 

Napomena: Rasponi u cenama variraju zavisno od proizvodjača i prodavnica kod kojih se nabavlja materijal. 

 

Za startni materijal za nokte za početnika potrebno je izdvojiti od oko 125,000 – 400,000 RSD, što nije veliko ulaganje za započinjanje biznisa. Naravno, ima tu još dosta stavki i izdataka, ali početnici ne treba da brinu o tome. Sve to dolazi kasnije kada krene lepa zarada i kada će vam postati sladje da kupite novu boju, gel, makazice, neki najnoviji proizvod na tržištu, Swarovski cirkone za nokte, nego neki novi komad garderobe.

Profesionalni materijali za nokte 

Profesionalni materijal za nokte kao što su gelovi za izgradnju noktiju, završni sjajevi, pripremne tečnosti, akrilni prahovi, monomeri i drugi proizvodi koji se koriste u salonima, prolaze mnogobrojna istraživanja. Pre svega, hemija proizvoda koje koristimo u salonu je jako složena i stručnjaci koji se time bave provode mesece i godine u laboratorijama razvijajući hemijsku formulu i testirajući i usavršavajući materijale. Uz sve to, proizvođači su u obavezi da ispoštuju veliki broj kriterijuma kako bi ti proizvodi mogli dospeti u prodaju i kako bi se bezbedno koristili u salonima uz najmanji mogući rizik za tehničara i klijenta. Svi sastojci materijala za nokte moraju biti pravilno izbalansirani i u granicama koje su propisane zakonom, te moraju sadržati dokument (MSDS) koji navodi informacije koje se odnose na bezbednost i zdravlje na radu za upotrebu različitih supstanci i proizvoda. 

Ispitivanja i testiranja koja se vrše na proizvodima nisu besplatna za proizvođače, a i tehnolozi koji se bave tim poslovima su visokokvalifikovani stručnjaci, pa je zato cena proverenih i sertifikovanih brendova veća, ali je i vaše zdravlje, a i zdravjle klijenata sigurnije. 

Pošto su ovo profesionalni proizvodi, obavezno je postupati po uputstvu proizvođača, nositi rukavice, maske i svu potrebnu zaštitnu opremu.

Aparati poput električne turpije, aspiratora, sterilizatora i UV lampe su neke od najskupljih stavki na našem spisku, ali takođe osiguravaju naše i klijentovo zdravlje i olakšavaju posao. Kako materijal za nokte, tako treba odabrati i koristiti i kvalitetne i proverene aparate koji su samo za profesionalnu upotrebu.

Jako je bitno kupovati i koristiti proverene i kvalitetne instrumente, aparate i materijale za nokte, jer ćete na taj način smanjiti mnogobrojne rizike poput alergija, infekcija, oštećenja nokatne ploče ili kože i klijentu pružiti ugodan i kvalitetan tretman, a sebi olakšati i osigurati rad.

Sterilizator

Sterilizatore treba kupovati na mestima gde se prodaje profesionalna medicinska i zubarska oprema, jer su proizvodi visokog i garantovanog kvaliteta i zato što dobijate servis garantovan kvalifikovanom osobom i uputstvo za upotrebu koje je neophodno pratiti kako bi pravilno rukovali njime i postigli najbolje rezultate. Sterilizator ima presudnu ulogu u prevenciji prenosa infekcija i zbog toga je njegov kvalitet rada ključan radi očuvanja zdravlja, kako klijentovog, tako i našeg.

Sterilizatori koji se koriste u salonima lepote su sterilizatori sa suvom toplotom ili sterilzatori sa vlažnom toplotom (autoklav). Uz sterilizator će Vam biti potrebne i sterilizacone kese (kraft kese), koje omogućavaju da se instrumenti rasporede kao set potreban za jedan tretman, ne kontaminirajući ostatak sterilisanog pribora. Ove sterilizacione kese na spoljašnjoj strani imaju hemijske indikatore, koji menjaju boju radi razlikovanja strilisanog i nesterilisanog pribora.

Nemojte kupovati sterilizatore ili sterilizacione kese na neproverenim stranicama na društvenim mrežama, jer verovatno nisu za profesionalnu upotrebu i neće obezbediti očekivane rezultate, a i povećavate rizik od širenja infekcija.

Elektična turpija 

Električna turpija ili freza za nokte koju najčešće koriste tehničari za nokte je deo profesionalne zubarske opreme koja je kreirana za najpreciznije i najfinije radove. Takodje, električne turpije kupljene kod proverenih prodavaca ispunjavaju sve ono što je napisano u specifikaciji proizvoda, odnosno, imaju sve performanse zbog kojih ste je odabrali i platili. Da bi električna turpija ispunila sve uslove koji su potrebni, neophodno je da ima minimum 30000 o/min, kvalitetnu ručicu i mikromotor i oba smera rotacije, kako bi smo pravilno odradili aparatni manikir, a i kako bi nesmetano mogli da je koriste i levoruki i desnoruki tehničari. 

Za razliku od ovoga, postoje električne turpije koje ne ispunjavaju sve gore spomenute uslove, iako je u specifikaciji proizvoda naznačeno drugačije. Tačnije, uvek ispunjavaju jedan uslov, a to je da ima oba smera rotacije, što Vam ništa ne znači ako ovi ostali nisu funkcionalni. Nekvalitetne električne turpije mogu da proizvedu niz problema u radu, kao što su povrede i oštećenja noktiju i kože klijenata i produžiti vreme trajanja tretmana. Niski i neujednačeni obrtaji, ručica kod koje nastavak ispada iz svoje ose i pravi vibracije, mogu proizvesti zagrevanje nokta klijenta, pri skidanju materijala, koje je veoma neprijatno. Neretko dolazi i do oštećenja nokatne ploče, a to trenje, može čak i izgoreti nokatnu posteljicu. Pri radu aparatnog manikira, zbog problema sa ručicom i obrtajima električne turpije, moguće je oštetiti i kožu oko nokta ili koren nokta, što može uzrokovati trajne posledice na rast i izgled nokta. Dobićete klijente koji se konstantno žale na bolove u noktima u toku skidanja materijala ili obrade zanoktica.

  

Aspirator za nokte

Aspirator za nokte je aparat koji je obavezan u svim salonima za nokte, jer je od presudnog značaja za očuvanje našeg zdravlja. Aspirator za nokte služi kao prečišćivač vazduha naše zone disanja, od prašine koja se proizvodi prilikom skidanja materijala sa noktiju, a ako se nadogradi, može da uklanjanja i isparenja i magle koje dolaze iz proizvoda koji se koriste u salonima lepote.

Aspirator za nokte uz kvalitetan hepa filter koji služi da zadrži i najsitnije čestice prašine u kombinaciji sa kvalitetnim filterom sa aktivnim ugljem koji ima funkciju da apsorbuje isparenja, su odličan način za optimalnu zaštitu od prašine i prevenciju od inhalacione preizloženosti. Međutim, koliko god moćan aspirator i filtere koristili u salonu to ipak nije dovljono da vazduh u našoj zoni disanja bude potpuno čist, pa je obavezno nositi i zaštitnu masku, jer je upravo između ruku klijenta i naših usta, najveća koncentracija prašine. Zaštitna maska dodatno filtrira vazduh koji dolazi do naših usta i pluća i zbog toga mora dobro da prijanja uz lice. Koristite maske koje imaju oznaku N95 i koje su sretifikovane, jer ovakve maske će blokirati 95% najsitnijih delova prašine.

Manje kvalitetni aspiratori za nokte su jako slabi i ne mogu da postignu da usisaju svu prašinu koju proizvedemo skidajući materijal, pa je očekivano da dobar deo te prašine završi u vazduhu, u našim ustima, nosu i plućima i po svim provršinama salona. Čak i najbolja maska ne može nas zaštititi sama, bez pomoći kvalitetnog aspiratora za nokte i kvalitetnih filtera, jer konstantno udisanje prašine, isparenja i jakih mirisa u salonima za nokte može štetno uticati na naše zdravlje.

UV LED (Light Emitting diode) lampa

UV LED lampa za nokte je aparat koji pomoću LED panela isijava UV svetlost potrebnu za polimerizuju UV gelova, gel lakova, boja. UV LED (Light Emitting Diode) paneli su dosta efikasniji od klasičnih UV sijalica koje su se nekada koristile u UV lampama, jer daju istu količinu svetla sa utroškom energije manjim od 5 do 10 puta. Kod UV lampi koje su se nekada koristile bilo je potrebno da se sve 4 sijalice menjaju na 2 – 4 meseca, a kod UV LED lampi paneli koji su ključni za emitovanje svetlosti imaju radni vek do 50000 radnih sati ili 2 – 3 godine, zavisno od toga koliko se često koristi. U ovom periodu koji je naznačio proizvođač, paneli postepeno gube na jačini, pa će ih biti potrebno promeniti iako nisu pregorli. Ako to ne uradite po preporuci proizvođača, može se dogoditi i da pregore, ali se to kod kvalitetnih UV lampi dešava jako retko. Takođe, kod ovlašćenih prodavaca dobijate i garanciju u trajanju od godinu dana koja Vam omogućava da svi kvarovi UV lampi mogu biti otklonjeni u tom vremenskom periodu. Preporuka je da u salonu koristite dve lampe, iz više razloga, ali o tome ću u nekom drugom tekstu.

Kod neovlašćenih proizvođača to nije slučaj, a jako često se dešava da paneli kod nekvalitetnih i jeftinih UV lampi pregore u prvih nekoliko meseci, pa čak i u prvih nekoliko dana nakon kupovine i stavljanja u rad. Ovi problemi sa prergorevanjem panela mogu biti učestaliji leti. Zbog visokih temperatura dolazi do usijavanja panela i cele konstrukcije UV lampe, jer su komponente od kojih se stastoje veoma lošeg kvaliteta, pa krenu da se tope i pregorevaju. Ako UV lampa nije kupljena kod ovlašćenog prodavca, nećete moći da zamenite panele, a pošto najverovatnije nećete dobiti ni garanciju, moraćete da kupite novu UV lampu, što će iziskivati mnogo veću potrošnju novca, vremena, a ponajviše živaca. 

Zamislite sitauciju da Vam se to desi u toku tretmana, a nemate drugu lampu, pritom ste u sred radnog dana. Klijent koji je ostao sa poluzavršenim noktima i mora potražiti nekoga da to dovrši, jer vi niste u mogućnosti, otkazivanje svih narednih termina dok ne kupite novu UV lampu, bačen novac na tu pokvarenu UV lampu, jer ne može da se popravi, kupovina nove UV lampe i još dodatni manjak novca, jer ste morali da otkažete par klijenata, a o stresu koji se proživi za to vreme, bolje da ne pričamo! Sve to zbog lošeg odabira UV lampe.

Napomena: Ovo se može dogoditi sa bilo kojim aparatom, materijalom ili instrumentima koji se adekvatno ne održavaju i/ili servisiraju po uputstvu proizvođača. I najkvalitetnijim stvarima moramo pružiti negu i održavanje koje je potrebno kako bi im produžili vek trajanja i kako bi nam služili kao i prvog dana. Zato održavajte svoje aparate i vodite računa o svojim materijalima, instrumentima i svim stvarima koje koristite u salonu. 

Ovo je razlog zašto treba kupovati provereno i platiti proizvode malo skuplje, jer je ovde reč o očuvanju zdravlja i pružanju profesionalne i kvalitetne usluge na visokom nivou, a ne o velikoj zaradi sa malo ulaganja, što je neredak slučaj kod nas. 

Većina njih će reći da je sve to preskupo i da ima i jeftinije, a isto radi, a ja provereno tvrdim da to nije istina! Jer ako planirate da se profesionalno bavite ovim poslom duži niz godina, onda prvo treba da sačuvate svoje zdravlje, a kupovinom jeftinog i neproverenog materijala za nokte, to neće biti moguće.

Ne možete imati profesionalnu karijeru trkača ako opremu nabavljate u neproverenoj jeftinoj prodavnici sportske opreme, pa vam se patike pocepaju u toku svakog treninga ili još gore, u toku svake trke i nikada ne stignete na cilj i konstantno imate povrede.

Ko se ne želi ozbiljno i dugoročno baviti ovim poslom, smatra nabavku materijala troškom, a ko zaista želi da postane veliki majstor, da dobro zaradjuje i od toga živi, smatraće kupovinu marjala za nokte i svega ostalog, ulaganjem u posao, u karijeru i budućnost. Ovo razdvaja velike majstore od prosečnih. I jeste skupo i treba biti skupo, jer je kvalitetno i za profesionalnu upotrebu, a ako zaista želite da postanete pravi majstor, da ostanete zdravi, da dobro zarađujete, da od toga živite i da klijenti uvek izlaze zadovoljni iz vašeg salona, onda ćete i uložiti novac. Jer ozbiljno bavljenje bilo kojim poslom, zahteva i ozbiljna ulaganja. 

Na žalost, na našem tržištu postoji mnogo neproverenih i nekvalitetnih vrsta materijala, zato treba pažljivo birati i konsultovati se sa edukatorom oko svega, dok sami ne naučite kakva je situacija. 

Radna lampa za nokte (stona lampa)

Radna lampa za nokte ili stona lampa je neizostavan aparat potreban pri izradi noktiju.

Da bi rad doveli do savršenstava i olakšali sebi rad, potrebno je obezbediti dobro osvetljenje u salonu i na radnom stolu. Radna lampa za nokte ima ulogu da osvetli deo iznad klijentovih ruku, kako bi tehničar imao što bolji uvid u posao koji obavlja, jer se radi na maloj površini, noktu i koži oko njega i zahteva “hirurušku” preciznost, pošto se koriste izuzetno oštri instrumenti, a i samo apliciranje gelova i boja iziskuje pedantnost i preciznost. 

Preporučena boja svetla za radnu lampu za nokte je hladno bela LED (Light Emitting Diode) sijalica (preko 5000K), jer je najbliža prirodnom dnevnom svetlu i stvara malo više svetla od toplih sijalica i zbog neutralne boje manje opterećuje oči tokom rada. 

Radna stona lampa treba biti postavljena ispod nivoa očiju tehničara, nikako iznad. Vrat i glava lampe trebaju biti lako podesivi radi lakšeg usmeravanja svetlosti kod slikanja noktiju ili zbog drugih potreba pomeranja lampe tokom rada.

Instrumenti za nokte

U instrumente koji se koriste za izradu noktiju na rukama spadaju gurači zanoktica, različiti nastavci za aparatni manikir i makazice ili cangle za zanoktice. Instrumenti koje kupujete i koristite u salonu za nokte moraju imati specifikaciju u kojoj je naznačeno da se smeju potapati u dezinfekciona sredstva, odnosno da su napravljeni od nerđajućih materijala, a i da se smeju sterilisati na visokim temperaturama. 

Makazice i gurači zanoktica vremenom gube oštrinu zbog sterilizacije i redovnog korišćenja, pa ih je potrebno slati na dodatno oštrenje kod profesionalaca za oštrenje alata. Ovi instrumenti uvek trebaju biti oštri, kako biste bez ikakvih smetnji, precizno i pravilno došli do najboljih rezultata u izradi aparatnog manikira.

Nastavci za aparatni manikir koriste se za lakše podizanje i čišćenje kutikule, otvaranje lateralnih strana, uklanjanje zadebljale kože, poliranje kože, pa čak i za uklanjanje zanoktica bez makazica.

 Postoji nekoliko različitih oblika i veličina nastavaka za manikir i svaki od njih ima svoju namenu, a najpopularniji među njima je oblik “plamen”, različitih prečnika. Takođe, postoje i granulacije nastavaka koje se obeležavaju bojama i najčešće korišćene su crvena “fine” i plava “hard”. Nastavci za aparatni manikir se ne mogu dodatno oštriti, već se kupuju novi kada se istroše. Nemojte koristiti tupe nastavke za aparatni manikir, jer možete povrediti klijenta ponavljanjem poteza koji ne daju rezultate.

Nastavci za uklanjanje materijala sa noktiju

Nastavci za uklanjanje materijala mogu biti karbidni i keramički. Razlikuju se i po oblicima i granulacijama. Najčešće se upotrebljavaju crveni “fine”, zeleni “medium” ili plavi “hard”, a oblik koji se najviše koristi je “bullet” (metak). I keramički i karbidni nastavci mogu se koristiti za skidanje gela, akri gela i akrila, ali za uklanjanje rubber baze i gel laka sa noktiju, koristi se samo karbidni nastavak. 

Ovi nastavci za skidanje spadaju u potrošni materijal i potrebno ih je menjati. Kada se istroše, neophodno je da se odmah zamene novim nastavkom, kako ne bi dolazilo do neprijatnog zagrevanja ili oštećenja nokatne ploče, čak je moguće i izgoreti nokatnu posteljicu, što je veoma bolno za klijenta.

Četkice za nokte

Četkice za nokte su još jedna neizostavna stavka sa spiska potrepština za početnike u nail industriji. Kose, ravne, tanke, ovalne, duge ili kratke dlake, piramidalne ili za ombre su neke od četkica koje se koriste u skoro svakom nail salonu na svetu. Naše tržište ima veliku ponudu kvalitetnih i pažljivo dizajniranih četkica za nokte pa je sigurno da će svako pronaći odgovarjući oblik, dužinu, izgled. 

Četkice za nokte koje se upotrebljavaju u nail industriji izrađuju se od sintetičke ili prirodne dlake, a takođe se razlikuju i po obliku, širini i dužini dlake. Odabir četkice za aplikaciju materijala ili crtanje, pre svega zavisi od tehnike koju radite, akril, gel, micro crtanje, one stroke. Akril, gel i akri gel su tehnike za aplikaciju materijala i za svaku od njih potrebna je četkica drugačijeg oblika, izrade dlake, dužine i širine. Isto važi i za četkice koje se koriste za nail art, crtanje gelovima ili crtanje akrilnim bojama, za french ili akvarel tehniku.

 Četkice za gel – oblici, širina i dužina

Mačiji jezik ili round – ova četkica se koristi za aplikaciju gela svih gustina kod izlivanja noktiju, ojačanja i korekcije noktiju. Pogodna je i za mazanje baze i gelova u boji ispod kutikule, jer ovalan oblik omogućava lakši prilaz oko pazuha i zanoktica. Izrađuje se od sintetičke ili prirodne dlake koja može biti kratka ili duga. Širina se obeležava brojevima od 2 -10. Najčešće korišćena cetkica za nokte mačiji jezik je br.4 duga dlaka.

Ravna četkica za gel – najzastupljenija četkica u salonima za nokte je upravo ova, ravna četkica br. 4 duga dlaka. Koristi se za aplikaciju od najređih do žele gelova pri izlivanju noktiju, pri korekciji i ojačanju noktiju, a pogodna je i za mazanje baze i gelova u boji. Može se naći u varijanti sa dugom ili kratom i prirodnom ili sintetičkom dlakom. Širina ovih četkica obeležava se brojevima od 2 – 10.

Piramidalna četkica za gel – manje poznata četkica za nokte, ali ne i manje dobra od ostalih. Piramidalna četkica za gel dizajnirana je da omogući lako i precizno modeliranje gelova svih gustina i može se koristiti kod svih tehnika, a zbog svog jako tankog i špicastog vrha olakšava nanošenje gela oko bočnih strana i zanoktica. Na našem tržištu za sada postoji jedna širina i dužina koje mogu varirati zavisno od proizvođača i izrađuju se samo od sintetičke dlake.

Kosa četkica za gel – ove četkice za nokte mogu imati više namena i koriste se u nail art-u za one stroke tehniku, za izradu crtanog french-a, ali i za mazanje gelova u boji. Širina i dužina zavise od brenda kod koga je četkica kupljena. Za one stroke tehniku kose četkice za nokte trebaju biti izrađene od prirodne dlake ako se radi akrilnim bojama, a od sintetičke ako se ova tenhnika radi gelovima u boji. Kosa četkica sa sintetičkom dlakom se koristi za crtani french i mazanje gelova u boji.  

Tanka četkica ili četkica za nail art – ima široku primenu nail industriji. Tanke četkice se mogu koristiti za micro crtanje, izradu filigranskih detalja, linija, french-a, kontura, motiva, za preciznije ravnanje gustih gelova, mazanje boje pod kutikulu. Namena ovih četkica je neograničena i zato je neophodno imati ove četkice u salonu za nokte.

Zavisno od potrebe, tehnike kojom se radi ili boja koje se koriste, tanke četkice mogu biti od prirodne ili sintetičke dlake. Kratka, srednje duga ili duga dlaka su dužine i takođe se obeležavaju brojevima, ali u slučaju ovih četkica za nokte to je “0”(nula), “00”, “000”, mada, kao i većina materijala za nokte i debljina i dužina, a i broj ove četkice mogu se razlikovati od brenda do brenda.

O četkicama za akril i akri gel ću pisati nekom drugom prilikom, jer je ovaj tekst baziran na gel tehnici.

Održavanje četkica za gel je veoma jednostavno i podrazumeva čišćenje suvim čistim papirnim ubrusom i završnim sjajem. Za čišćenje četkica za nokte ne koristiti nikakve tečnosti poput alkohola, acetona, brush cleaner-a, jer isušuju dlaku i samim tim skraćuju vek trajanja. Ovo važi i za četkice za nokte od prirodne dlake.